Geschiedenis

Leer het verhaal achter Fort Barchon kennen

Op deze pagina vertellen wij u graag wat meer over Fort Barchon en z’n rijkelijke geschiedenis. Mocht u nog meer inlichtingen wensen, kan u ons vrijblijvend aanspreken.

Van opbouw tot museum

Fort Barchon is een van de twaalf forten die eind negentiende eeuw gebouwd werden als onderdeel van de vestingwerken in Luik. Tussen 1881 en 1884 vonden de bouwwerken plaats o.l.v. generaal Henri Alexis Brialmont. In tegenstelling tot de Franse forten die in dezelfde periode werden gebouwd, bestaat het fort uitsluitend uit ongewapend beton in plaats van metselwerk. Het beton was in die tijd een baanbrekend materiaal

Tijdens de slag om Luik werd het fort zwaar aangetast door Duitse artillerie. In de jaren 1930 werd het gebouw dan weer opgewaardeerd om Duitse aanvallen te voorkomen en/of te vertragen. Zo kreeg Luik een versterkte positie. Uiteindelijk veroverden Duitse troepen het fort in 1940 gedurende de slag om België. 

Vandaag de dag is Fort Barchon bewaard gebleven als museum dat vrij toegankelijk is voor publiek. Als u het zelf met de wagen wil bezoeken, vindt u het fort op ongeveer negen kilometer ten noordoosten van Luik-centrum, vlak bij de E40.

airsoften in fort
airsoften schuilplaats
airsoftwapens

Afmetingen van het fort

Fort Barchon heeft de vorm van een gelijkbenige driehoek, waarvan de basis 300 meter lang is en de zijden elk 235 meter bedragen. Het fort is een van de grotere forten in Luik. Een gracht van zes op acht meter diep omsluit de constructie.

Die werd in enfilade verdedigd door 57 mm-kanonnen in kazematten die op contrescarpbatterijen leken. De batterijen schoten op schotfuiken aan de andere kant van de gracht. De belangrijkste bewapening zit verzameld in het centrale massief.

Fort Barchon onder vuur

Met uitzondering van het Fort van Loncin voorzagen de Belgische forten weinig in de dagelijkse behoeften van hun garnizoenen in oorlogstijd. De latrines, douches, keukens en het mortuarium werden ondergebracht in de contrescarp van het fort, een locatie die onhoudbaar was in de strijd.

Dat zou grote gevolgen hebben voor het vermogen van het fort om een lange aanval te doorstaan. De dienstruimten werden recht tegenover de kazerne geplaatst, die uitkwam op de gracht aan de achterzijde van het fort (d.w.z. in de richting van Luik), met minder bescherming dan de twee “saillante” zijden. 

De forten van Brialmont plaatsten een zwakkere zijde naar achteren om herovering door Belgische troepen van achteren mogelijk te maken en situeerden de kazernes en ondersteunende voorzieningen aan die zijde. Daarbij werd de achterste gracht gebruikt om licht binnen te laten en de woonruimtes te ventileren. In de strijd maakte zwaar granaatvuur de achterste gracht onhoudbaar. Duitse troepen konden immers tussen de forten komen en ze van achteren aanvallen.

De forten van Brialmont waren ontworpen om te worden beschermd tegen granaatvuur van het zwaarste geschut: 21 cm. Voor de top van het centrale massief werd vier meter ongewapend beton gebruikt. Voor de minder blootgestelde muren van de kazerne werd dan weer anderhalve meter ingezet. Onder vuur werden de forten beschadigd door 21 cm-vuur en waren ze niet bestand tegen zwaarder geschut.

skirmen op locatie
fort barchon
tank
airsoftsessie
airsoften in oud fort
kanon

Bewapening

De bewapening van Fort Barchon omvatte:

Die dienden allemaal voor verre doelen. Vier intrekbare Grüsonwerkegeschutskoepels (57 mm Ø) werden voorzien voor lokale verdediging. Het fort had verder een observatietoren met een zoeklicht. Negen snelvurende Grüsonwerkekanonnen (57 mm Ø) werden geleverd in kazematten om de grachten en het fort te verdedigen, net als twee mobiele kanonnen.

De zware kanonnen van het fort waren Duits, doorgaans Krupp, terwijl de koepelmechanismen van verschillende herkomst waren. Het fort was voorzien van signaallichten om communicatie met het naburige Fort de Loncin en Fort de Liers mogelijk te maken. De kanonnen werden afgevuurd met zwart kruit in plaats van rookloos kruit, waardoor verstikkend gas ontstond in de kleine schietruimten die zich over het complete fort verspreidden.

Het fort werd bemand door 300 artilleristen en 90 infanteristen, onder leiding van kapitein-commandant Hannefstingels.

Aanvallen die het fort doorstond

Komen airsoften in een historische setting?

Schrijf u vandaag nog in via onze reservatietool!